Vegetarmat, yogisk mat & oppskrifter

Må all yogisk mat være vegetarisk? Kan vi bruke de yogiske prinsippene om enkelhet og ahimsa (ikke-vold) når vi kjøper, lager og spiser mat? Hvordan kan jeg få i meg yogisk mat midt i en travel hverdag?

Denne podcast episoden prøver å besvare disse spørsmålene. Under finner du eksempel på familiens ukemeny, noen oppskrifter og jeg deler noen av mine beste tips til å få inn yogisk mat i hverdagen.

Hva er yogisk mat?

Min definisjon av yogisk mat er vegetarisk mat med mye prana. Den er både dyrket og laget med tanke på ikke-volds prinsippet: Ahimsa. Maten er minst mulig prosessert, minst mulig tilsetningsstoffer og den er ideelt sett kortreist og økologisk.

Tradisjonelt sett er yogisk mat vegetarisk, med bruk av noe honning og meieriprodukter, men ikke egg. Selv har vi høner hjemme og jeg spiser egg, men ikke kjøtt. Samtidig er det viktig å ikke oppgi dette som noen fasit for alle. Hva man skal spise og hva som er mest mulig miljøvennlig og helsemessig bra, er det mange meninger om og flere svar på! Jeg tror man kommer langt ved å unngå å tenke svart / hvitt og å følge den gylne middelvei.

Det er bred enighet om at grove kornprodukter, belgvekster (linser og bønner) og mye grønnsaker er sunt og dette er mat som blir hentet frem i et yogisk kosthold.

Ayurveda

Ayurveda kan oversettes som vitenskapen om livet og er et helhetlig naturmedisinsk system for helse fra India. Da yogaen også kommer fra India er disse nært knyttet opp om hverandre. I ayurveda deler de matvarer inn i tre typer: sattva, rajas og tamas, der et yogisk kosthold primært skal inneholde sattvisk mat. Eksempler på sattvisk mat er salater, linsesupper, vegetariske gryteretter og frukt. Eksempler på matvarer med kvaliteten rajas er løk og hvitløk og eksempler på mat med kvaliteten tamas er frityrstekt mat, raffinert sukker og kjøtt. Er dette noe du vil lære mer om kan jeg anbefale podcasten: Hale Pule om Yoga & Ayurveda eller boka “Maten er min medisin -ayurveda på kjøkkenet” skrevet av Janesh Vaidya.

Småbruket i skogen_Logo_Småbruket i skogen_Logo farge stående.jpg

Anahata Yoga sitt retrett sted er på Trautskogen

Her har vi et småbruk med gjestehus & yogaloft. Er du abonnent i Aftenposten kan du lese om stedet her.

REKO-ring

REKO-ring er en lokal gruppe av forbrukere og matprodusenter som handler i en enkel modell. REKO står for Rejäl Konsumtion, på norsk «Rettferdig Konsum». Søk opp din lokale gruppe på Facebook, her er link til mine nærmeste grupper, i Eidsvoll og i Hamar.
Konseptet er enkelt: Lokale produsenter legger ut sine varer for salg i facebook-gruppen. Du legger inn bestilling i forkant av oppsatt tid. Så møtes man på avtalt sted til avtalt tid. Direkte kontakt mellom forbruker og produsent, uten fordyrende mellomledd og ofte med enkel og miljøvennlig emballasje.

Andelslandbruk

De siste årene har denne driftsmodellen blitt mer og mer populær. Flere familier velger å kjøpe en andel for å lære barna om hvor maten kommer fra, uten å sitte med alt ansvar og oppfølging selv. Det jeg liker med modellen er at forbruker og bonde deler ansvar, risiko og avling, du kan lese mer om andelslandbruk her.

ren-mat-37_forside.jpg

Ren Mat

Norges økologiske mat- og livsstilsmagasin

Bladet utgis av Økologisk Norge og kommer ut fire ganger i året med et fokus relatert til den årstiden det kommer ut.

Det jeg liker med Ren Mat er informasjon om småskala-produsenter og nye miljøvennlige produkter, mange gode oppskrifter, at det ikke kommer på glossy papir og at jeg hver gang jeg leser bladet blir inspirert -og slik har det vært i flere år. Anbefales på det varmeste!

Ren Mat har laget podcast!

Yogisk mat i hverdagen, gjør det enkelt og praktisk

  • Lag stort av noen favoritt-retter og frys ned i porsjonspakker, dette fungerer veldig bra med f.eks tomatsaus, gulrot- og linse suppe og indiske bønneretter. Kan brukes de dagene du ikke har mye tid til å lage mat.

  • Lag litt ekstra middagsmat slik at du får rester som kan spises til middag dagen etter eller som lunsj -selv har jeg en tre etasjes matboks slik at jeg kan holde forskjellige retter fra hverandre

  • Lag ukemeny! Få hjelp ved å spørre deg selv: Hva er i sesong? Hva har du i fryser og kjøleskap som bør brukes? Se på kalenderen for uka og sjekk hvilke dager du har god tid til matlagning og hvilke dager det er mindre tid. Husk å legge inn en dag med rester og kanskje en dag du spiser ute / på besøk. Se eksempel på min families ukemeny lenger ned på siden.

  • Bakte grønnsaker i ovnen er enkelt, sunt og godt. Du bruker 5-10 minutter på å kutte, olje og krydre grønnsakene så baker de seg selv i ovnen mens du kan gjøre helt andre ting.

  • Wok er genialt når du ikke har mye tid på kjøkkenet, men ønsker et måltid med mye grønnsaker.

  • Lag energikuler eller muslibarer selv. Genialt når du er på farten eller har det travelt. For deg som ikke har gjort det før, det er overraskende enkelt og så er det såååå godt!

  • Dyrk litt selv, f.eks ved å sette 10 poteter i jorda om våren og se resultatet på høsten, spire selv i vinduskarmen eller ha noen urter på verandaen. Urtene oregano, gressløk og mynte er alle villige og enkle å dyrke.

Magen symbolisert av en sol

Forbrenningen skjer i magen og i yoga snakker de om magen som kroppens energisenter som blir symbolisert av en sol. På samme måte som sola står høyest på himmelen midt på dagen er det da forbrenningen vår er høyest og da man bør spise dagens største måltid. På morgen og kvelden står sola lavest og forbrenningen er svakere.

Faste

Jeg vil starte dette punktet med en anbefaling; har du et komplisert forhold til mat, en historie med spiseforstyrrelser eller ungdom i hus så kanskje dette ikke er noe for deg. Når det er sagt, så kan mange få mye igjen for å gi fordøyelsessystemet en pause. Det er ikke uten grunn at man finner igjen faste i flere av de store religionene, hos indianere før svettehytte-rituale og hos yogiene.

Når du faster frigir du tid som kan brukes til andre ting og du kan få en helt annen opplevelse av kroppens subtile energi, prana. Finn en form som passer for deg, om det bare er å hoppe over et måltid, faste en gang i uka eller gjøre en lengre faste en gang i året. Nyere forskning viser at det å faste kan redusere risikoen for diabetes type 2, hjertesykdom og kreft.

Oppskrifter

Anahata Yoga Gulrot- og linsesuppe.jpg

Gulrot- og linsesuppe

2 ss olje
2 løk
2 ts indisk cumin
1 ts korianderfrø, knust i morter
raspet ingefær etter smak
1 kg gulrøtter
3 dl røde linser, husk å skylle dem
1 liter vann
buljong, salt og pepper

Hakk opp løken. Varm olje i gryta og la løken steke på svak varme 10-15 minutter. Siste minuttet steker du krydder og ingefær sammen med løken. Hell oppi resten av ingrediensene, kok opp og la småkoke til gulrøttene er møre. Bruk stavmikser på suppen for jevn konsistens. Smak til med salt og pepper. Som garnityr kan du gjerne bruke ristede solsikkefrø (her kan du sprinkle over soyasaus på slutten for ekstra smak), rømme eller friske urter.

Anahata Yoga Grønnkålsalat.jpg

Grønnkålsalat

200 gram grønnkål
1/2 eple
2 ss rosiner
1/2 sitron / 1 ss eplesidereddik
2 ss honning
2 ss olivenolje
salt og pepper etter smak

Kutt bort den midterste stilken til grønnkålen og del så de krusete bladene i passe biter. Kutt eple smått og tilsett sammen med rosinene. Bland sitron, honning, olivenolje, salt og pepper til dressing. Bland godt.

Salaten passer godt til f.eks en omelett og brød eller kan brukes som tilbehør til annen mat.

Et eksempel på Siljes ukemeny for familien.

Mandag: Stekt sei og løk, kokte poteter, kålrot og jordskokk, rå knaskegulrøtter (selv er jeg vegetarianer, men mandager jobber jeg kveld og familien benytter anledningen til å spise kjøtt :-)
Tirsdag: Gresskarsuppe og pannekaker
Onsdag: Kitchari (en slags indisk lapskaus), serveres med rå knaskegrønnsaker, hjemmelaget tomatchutney og rømme
Torsdag: Restemat
Fredag: Taco, vi lager den alltid vegetarisk med en bønnerett stekt med løk og tacokrydder
Lørdag: Pizza og salat
Søndag: Bakte grønnsaker, stekt sopp, vegetarisk shepards pie & salat

I tillegg har vi to faste innslag i uka, fredag etter skolen lager vi vafler og på søndager baker vi kake.
PS: Av og til brukes en Toro-tomatsuppe fra pose også hjemme hos oss -så selvom jeg jobber mot å lage mest mulig mat fra bunn er jeg også fornøyd med å unngå stress ved å ikke alltid MÅTTE lage mat fra bunn.

Yogaferier med Anahata Yoga

På alle våre feriekurs samles vi til måltider som er laget med tanke på at det skal gi næring til kropp, sinn og sjel. Maten er mest mulig kortreist og økologisk, samtidig som den er laget med kjærlighet. Dette gir mat med mye prana! På helgekurs på Trautskogen er mesteparten av maten dyrket på småbruket -noe som gir ikke-reiste råvarer. I tillegg til økologisk grønnsaksåker har vi egne bier og høner som gir oss honning og egg. Under ser du bilder fra sommerkurs i 2020.

Oppskrifter

Det er stadig noen som ønsker oppskrifter på det vi lager på kurs, så her er noen favoritter:

Anahata Yoga

Brokkolipesto

1 brokkoli
5 ss olivenolje
friske urter eller ville vekster etter smak
salt og pepper

Kjør alle ingredienser i en foodprosessor og smak deg frem. Egner seg som pålegg eller som en siderett.

Høstsalat

1 blomkål
4 ss olivenolje
2 ts malt spisskummen
1/2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1  ts garam masala
1/2 ts koriander
litt cayennepepper
havsalt og kvernet pepper
400 gr. puy linser
12 bløte dadler – uden sten
75 gr ristede mandler
50 gr grønnkål

Skjær blomkål i buketter og vend i en blanding av olje og krydder. Bakes i 20 - 25 minutter på 225 grader (kan fint grilles de siste minuttene for å gjøre den litt sprø). Kok linsene etter anvisning på pakken, skyll i kaldt vann etter de er kokt så de holder på formen sin. Rist mandlene enten i tørr panne eller 10 minutter i ovnen på 200 grader. La de varme ingrediensene kjøle seg ned, mens du lager dressing, se under.

Tahinidressing

2 ss tahini
2 ss sitronsaft
2 ss vann
2 ts honning
1 fedd hvitløk
litt cayennepepper og salt etter smak

Bruk stavmikser, blender eller en liten foodprosessor for å blande ingrediensene. Hell dressingen over de kokte linsene. Skjær dadlene i tynne skiver og grovhakk mandlene. Bland alle ingrediensene i salaten og pynt med noen av dadlene og mandlene.

Hva er tahini?
Tahnini er laget av sesamfrø. For min favoritt er sesamfrøene ristet først -det fremhever smaken deres. Så kvernes de opp sammen med litt havsalt og du får en tykk, litt flytende sesampasta. Det kan minne litt om peanøttsmør, bare en annen smak. Vår favoritt er merket: Monki Tahini og den får du kjøpt på helsekostbutikker.

Rødbetlapskaus

4 rødbeter
1 stor eller to små poteter
en stor eller to små gulrøtter
1 jordskokk
6 løk
2 ss olje
1 ss mel (kan sløyfes)
3 dl grønnsaksbuljong
2 laurbærblad
tørket bladpersille eller/ og 10 tørket sopp (begge deler kan sløyfes)
urtesalt og pepper etter smak
en håndfull grønne erter

Skrell rødbetene, potet, gulrot og løken. Skjær grønnsakene i store terninger og løken i ringer. Varm oljen på middels lav varme og la grønnsaker og løk surre 5-10 minutter. Dryss melet over, bland godt og hell over buljongen. Ha i laurbærblader, (eventuelt tørket bladpersille og / eller tørket sopp) og la det koke til grønnsakene er møre, 30 - 40 min. Smak til med salt og pepper. Frosne erter er enkelt å bruke og de kan tilsettes de siste par minuttene rett fra fryseren.

Server gjerne med en rømmeklatt og noen friske urter. Som tilbehør pleier vi ha flatbrød og smør.